Какво е уеб достъпност?

Какво е уеб достъпност?

Замисляли ли сте се някога как футболен фен, който е сляп, чете последните новини за любимия си отбор? Или как някой възрастен, който е със слабо зрение, поръчва седмичните си хранителни стоки, пазарувайки онлайн? Или как някой незрящ се спуква от смях, гледайки комедиен клип?

Това е вярно! 

Хората с увреждания могат да имат достъп до мрежата точно като всички останали, но само ако уебсайтовете и мобилните приложения са проектирани и разработени, по определени стандарти спрямо техните нужди. Това е мястото, където уеб достъпността влиза в играта.

Достъпност? Какво е това?

Уеб достъпността означава, че хората с увреждания могат да използват мрежата. По-конкретно, уеб достъпността означава, че хората с увреждания могат да възприемат, разбират, навигират и взаимодействат с мрежата и че могат да допринасят за мрежата. Достъпността в мрежата е от полза и за други, включително възрастни хора с променящи се способности поради остаряване.” –  W3C (World Wide Web Consortium)

Когато говорим за уеб достъпност, ние наистина говорим за цифрова достъпност, тъй като същите принципи се прилагат в мобилните приложения и други цифрови продукти.

В неспециализиран смисъл цифровата достъпност гарантира, че вашият уебсайт и мобилните приложения могат да бъдат достъпни от всички независимо от бариерите, осигурявайки достъп до съдържание във всяка възможна посока; гарантира, че не сте изключили от съдържанието си хора със зрителни, слухови, двигателни или когнитивни увреждания. 

Това не само помага за подобряване на използваемостта за всички потребители, но и непредлагането на достъпна услуга означава, че може да имате проблеми поради Директива (ЕС) 2016/2102 на Европейския парламент и на Съвета относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения или Закона за равенството от 2010 г. (Великобритания) (има подобни закони в различни страни).

Нека да се потопим направо в статистиката като просто разгледаме глобални данни и статистика за зрително увреждане и слепота:

  • 2.2 милиарда човека живеят с увредено зрение в световен мащаб. 

източник: (WHO | Световна Здравна Организация)

  • 1,1 милиарда души живеят със загуба на зрение. 

източник: (IAPB – Международната агенция за превенция на слепота)

  • Загубата на зрение ще нараства в световен мащаб от 1,1 млрд. през 2020 до 1,7 млрд. човека през 2050 г. 

източник: (IAPB – Международната агенция за превенция на слепота)

  • През 2020 г. само в България има около 1,3 милиона души със увредено зрение. От тях над 20 000 души са незрящи.

източник: (IAPB – Международната агенция за превенция на слепота)

Създаване на достъпно цифрово изживяване за всички

Не спирай до тук. 

Достъпността не е само за хората с увреждания. Става въпрос за всички. 

Потребителите без увреждания, без да осъзнават, често използват функции, които са внедрени специално за хора с увреждания, но предлагат удобство за всеки.

Позволете ми да ви дам всекидневен ситуационен пример:

Вие сте на работа и се натъквате на видеоклип, който наистина искате да гледате. Нямате налични слушалки и не искате да безпокоите колегите си. И така, към какво прибягвате? Субтитри! Спасител на живота в тази лепкава ситуация.

Субтитрите обикновено се прилагат във видеоклипове за хора с увреден слух или дислексия. Те зависят от надписите, за да разберат и интерпретират видеоклипа. Но колко пъти сте разчитали на субтитри, докато сте на работа, в автобуса или в шумна среда?

Какво ще стане, ако сте счупили по-силната си ръка и трябва да попълните формуляр преди крайния срок, но опитът да използвате мишка изглежда почти невъзможен? Вместо това прибягвате до клавиатура, за да разчитате на навигацията. Това наричаме временно увреждане – нараняване или заболяване, което ви засяга физически или психически за кратък период от време.

Навигацията на клавиатурата се използва интензивно от хора със зрителни увреждания, които разчитат на екранни четци, тъй като не могат да видят къде на екрана да щракнат с мишката. Навигацията с клавиатура се използва не само от хора с увреждания, но и от други за ефективност и удобство.

Не забравяйте, че всички ние остаряваме. Не просто изграждайте за настоящето, изграждайте за бъдещето – вашето бъдещо Aз.

Цифровата достъпност е правилното нещо

Тъй като технологиите се развиват с бързи темпове, цифровата достъпност е пътят напред. Сега много бизнеси се развиват и разширяват в дигиталния свят. Хората желаят услуга, която може да бъде достъпна в уюта на дома им – онлайн!

Увеличете максимално целевата си аудитория! Защо бихте искали да пропуснете потенциални клиенти? Потребителите с увреждания имат разходна мощност от £ 249 милиарда годишно само във Великобритания.

Има редица предимства от това да направите уебсайта/мобилното си приложение достъпни:

•  Ще намалите риска от съдебни искове като спазвате Директива (ЕС) 2016/2102 на Европейския парламент и на Съвета или Закона за равенството от 2010 г. (Великобритания) (има подобни закони в различни страни).

•  Ще създадете положително обществено впечатление и вероятно ще се откроите от конкуренцията си.

•  Ще увеличите продажбите като достигнете до повече потенциални клиенти.

•  Достъпността често подобрява използваемостта. Хората най-често посещават и използват уебсайта ви отново, ако са имали гладко изживяване без главоболие.

•  Търсачките са точно като незрящи потребители, така че достъпността ще ви помогне да подобрите SEO (Оптимизацията за търсачките). Постигнете две цели с едно действие.

Указания за достъпност 

Сега имате представа какво е достъпност и предимствата как да разберете дали вашият уебсайт е достъпен.

В идеалния случай бихте го тествали с хора с увреждания, за да видите колко добре се справят и да го подобрите, където е необходимо. Ако обаче нямате време или бюджет, тогава указанията за достъпност WCAG 2.1 могат да ви помогнат. Това е признато за международен стандарт за изграждане на достъпни уебсайтове. Този набор от насоки помага на дизайнерите и разработчиците да разпознават и да решават проблеми с достъпността.

Указанията за достъпност на уеб съдържание може да изглеждат много обширни и обезсърчителни, но те обхващат всички ъгли на достъпността, които засягат хората със зрителни, слухови, двигателни и (до известна степен) когнитивни увреждания.

В крайна сметка оценката е за това дали хората с увреждания могат лесно и ефективно да имат достъп до вашия уебсайт. Бърза груба проверка ще бъде:

•  Можете ли да навигирате само с клавиатура?

•  Работи ли с четец за екран?

•  Функционалността и съдържанието все още ли са стабилни при използване на лупа/мащабиране на екрана?

•  Лесно ли е да се разбере?

Допълнителна информация

Започнете да вграждате достъпността във вашия сайт, за да:

  1. Спечелите повече пари 
  2. Имате още лоялни клиенти
  3. Сте спокойни, че спазвате закона

Не оставяйте решението да виси изоставено и да събира прах, като междувременно трупате пропуснати ползи. 

Пробвайте.

Ако искате WeboGuard да ви помогне с вашите предизвикателства за достъпността на хора с нарушено зрение и да ви предостави одит за достъпността на вашия уебсайт/мобилно приложение, моля, не се колебайте да се свържете с нас.

Може да ни се обадите на +359 883 230333 или да изпратите този кратък формуляр